
––– OBS: Denne artikel er mere end ét år gammel, og kan derfor indeholde information, der dags dato er forældet –––
Hvidvaskloven har også konsekvenser for dig som virksomhedsejer. I en tid som denne kan det være en god idé især at sætte sig godt ind i hvidvasklovens kontantforbud. Derfor får du her en forklaring af kontantforbuddet og dens potentielle betydning for dig.
For mange virksomhedsejere, der selv sidder med salg, investering og indkøb, kan der opstå forvirring omkring hvidvaskloven. Det er specifikt reglerne for kontanter(kontantforbuddet), der giver anledning til usikkerhed. Både når du modtager og betaler med fysiske kontanter, skal du være opmærksom på reglerne:
- Ingen erhvervsdrivende må modtage 50.000 kroner eller derover kontant. Det er uanset, om der er tale om én betaling eller flere betalinger, som er forbundet.
- Det gælder både for personlige virksomheder, interessentskaber, selskaber og fonde.
- Hvis man overtræder kontantforbuddet, får virksomheden en bøde på 25 % af det beløb, der er modtaget over 50.000 kroner. , dog mindst 10.000 kroner.
- Hvis ledelsen har været indblandet, får den en bøde på 10 % af den samlede bøde til virksomheden. Det kan eksempelvis være, hvis ledelsen ikke har sat personalet ind i reglerne.
Hvad kan du gøre?
- Sæt personalet ind i reglerne.
- Bed kunden om at betale elektronisk.
- Betal altid via bankoverførsel, når du køber eller investerer.
- Hvis du laver en kontantbetaling på 8.000 kroner eller derover, mister du retten til skattefradrag. Du kommer også til at hæfte for salgsmomsen, hvis din leverandør ikke kan betale.
- Hvis du betaler kontant, skal du indberette dit køb på SKATs hjemmeside. Her skal du blandt andet bruge fakturaoplysninger på leverandøren. Så slipper du for bøde.
- Du skal indberette dine kontantbeløb inden fristen for din selvangivelse.
- Hvis du har glemt at indberette kontantbeløb i perioden 2012-2014, kan du gøre det frem til 1. juli 2019. Du skal bede om at få genoptaget skatteansættelsen(skatteprocenten af din indkomstskat) for det år, du mangler at indberette og samtidig indberette det kontantbeløb, der er tale om – også selvom varekøbet ér fratrukket.
- Hvis du har glemt at indberette kontantbeløb i perioden 2015-2017, vil du modtage en bøde.
Har du spørgsmål? Så kontakt os.
Vores team
Martin Just Nielsen
Indehaver og Statsautoriseret RevisorChristina Just Nielsen
Indehaver og Revisor HD (R)Anja Ladefoged Olsen
Revisor HD (R)Birgitte Hansen
RevisorassistentThomas Mikkelsen
RevisorassistentJulie Mikkelsen
ØkonomielevClaus Jørgensen
RevisorelevNadja Bertelsen
Økonomielev