Gaver – og skat – i den søde juletid

Hvordan er det nu lige med julegaver og skat? Skal du som arbejdsgiver indberette gaven og skal du som medarbejder oplyse om gaven på din årsopgørelse? Find svaret her.

I 2019 må medarbejdere som hovedregel kun modtage gaver og mindre personalegoder for op til 1.200 kroner om året uden at betale skat. Men der er en undtagelse ved bl.a. julegaver.

Julegaver er særlige

Ja, ikke kun fordi det er jul, men fordi du som medarbejder må modtage julegaver som vin, chokolade eller en vase, som har en værdi på op til 800 kroner – uden at du kan blive beskattet af det beløb, også selvom det samlede beløb overstiger de 1.200 kroner.

Hvis julegaven har en værdi på mellem 800 kr. og 1.200 kr., så skal den beskattes – hvis altså det samlede gavebeløb eller personalegoder til den enkelte medarbejder overstiger de 1.200 kroner.

Pengegaver og gavekort tælles anderledes

Hvis du får kontanter eller gavekort, som kan byttes til kontanter, i julegave, så skal du betale skat af dem. Og de tæller med i regnskabet som en del af de 1.200 kroner, uanset for højt eller lavt pengebeløbet er.

Jubilæer og lejlighedsgaver regnes ikke med

Har du 25, 35, 40, 45 eller 50-års jubilæum, så er gaven fra virksomheden skattefri op til 8.000 kroner.

Det samme gælder lejlighedsgaver af sædvanligt omfang. Der er ikke sat en fast grænse for, hvor meget gaven må koste, men den skal anses som passende. En lejlighedsgave kan gives til at markere en privat mærkedag som fødselsdag, barnedåb, konfirmation, bryllup og lignende.

Hverken jubilæumsgratiale eller lejlighedsgaver tæller med i de 1.200 kroners skattefri gaver.

Stadig usikker på beskatningen af din julegave?

Skat har lagt dette skema på deres hjemmeside, som giver nogle klare eksempler på, hvordan du skal forholde dig til beskatningen.
Og hvis du stadig er i tvivl, så er vi kun et kald væk. Kontakt os her.

Skats skema over eksempel på julegaver og beskatning heraf

 Skema lånt fra skat.dk.